The new SMWS
Since the Scotch Malt Whisky Society has been taken over, I was in the lucky position to try most of their releases. Our partner Ralf Dänzer (www.smws-süd.de) does a wonderful job in selecting and promoting the whiskies. In general, they are above average, and some are top class. Make sure you are fast to get hold of a bottle. The SMWS lowered the member fees a lot. I really recommend to become a member nowadays. It is worth it. Another recommendation: Ralf offers samples of recent bottlings to try before you buy!
If you are interested in previous reviews (German), click here:
http://www.smws-süd.de/downloads/201104smwsverkostungfruehlingsliste.pdf
In this series, I would like to review some recent bottlings (only the first one in German, tomorrow, the ratings will be in English). My highlight of the ‚Summer Series“ was an Ardbeg (and I am not a comlete nut for post-1997-Ardbegs), a real stunner:
Ardbeg SMWS 33.93 ‚Tarry peppermint tea‘ 10 y.o., 8.1998 – 6.2011, Refill Sherry Butt, 626 bottles, 55,9%
More reviews in English all the way from tomorrow on…
Nose:
Mächtig Gummireifen, Torf und Jod beim ersten Riechen; dahinter Kräuter, Pfeffer, gegerbtes Leder, Holzkohle, Harz, Teer, Moor, Zitronenschale, Salzlake, Nelken, ein Hauch Schwefel und Spuren der ab 1997 auftretenden ätherischen Minze. Wahrlich komplex!
Geschmack:
Trotz großer Kraft recht ausgewogen, obige Aromen und Pfefferminzteenoten erscheinen in dichter Verbindung, ohne jede Offnote. Ein klasse Ardbeg!
Abgang:
Lang, jodig-torfig, wärmend wie Holzkohleglut, die dezente Sherrynote ist hier deutlicher, sie verbindet die vielen obigen Elemente optimal im Abgang; gegen
Ende setzt sich eine herrliche Knallpistolenschwefelnote durch: einer der Besten seit der Glenmorangie-Übernahme, genau mein Ding!
Punkte: 92/100
Summary: A real iodine-sulphur-peat-beast that reminds me of earlier bottlings. Very well balanced yet powerful. We put this one into our line-up of the Regensburger Whisky Walk 2011 because it rocked our world!